tisdag 16 juli 2013
Om kött
Läste gårdagens ledare i GP. Skribenterna protesterar mot
Centerpartiet nya förslag till jordbruksstöd och tycks tro att bara vi slutar
stötta svensk mjölk- och köttproduktion så skulle svenska folket omvändas till
vegetarianismen. Naturligtvis vore en ökad grönsakskonsumtion bra både för
Moder Jord och för folkhälsan. Men alltså, hur ofta händer det att någon vänder
vid köttdisken för att ”äh, den svenska filén var för dyr; jag tar broccoli
istället”. Nej, det är knappast så vare sig konsumenterna i köttdisken eller
restaurangernas inköpare fungerar. Det som händer är snarare att istället för
svensk fläskfilé blir det dansk, istället för svenskt lamm blir det
nyzeeländskt och istället för svensk oxfilé blir det kanske brasiliansk. Vår
redan stora köttimport ökar och välfungerande jordbruk på nära håll läggs ner
till förmån för mer eller mindre väl fungerande längre bort. Följderna blir
långa transporter med de utsläpp som följer därav och sannolikt mer nerhuggen
regnskog för att öka produktionen där borta. Nej, icke-subventionering av svensk
matproduktion känns inte som en säker väg till bättre miljö i världen.
Etiketter:
Centerpartiet,
jordbruk,
kött,
matproduktion
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar