lördag 30 november 2013

Om smink

Nyligen lärde jag mig att killar inte bloggar. Det är tjejer som bloggar och det är för att bloggar handlar om smink. Jaha, ursäkta då, eftersom jag inte visste det så har jag inte kommit till det ämnet. I en annan tid fick vi lära oss att allt är politik, så med tanken att denna blogg skulle handla rätt mycket om politik blir det ett inlägg om smink och shopping.

m, nNär man ser att ett märke nagellack marknadsför sig som ”fritt från formaldehyd”, så undrar man en del: Det vanliga är tydligen rejäla mängder formaldehyd i nagellacket. Blir naglarna verkligen snyggare av det? Hur mår lungorna när vi kletar på det? Hur transporterades formaldehyden från kemifabriken, till lacktillverkningen och sedan till butiken?  Hur går det ihop med strävan efter en giftfri vardag fri från ftalater, dieselpartiklar i luften, kemikaler i hemmet och besprutad mat och farligt gods på vägarna? Vad betyder egentligen det andra som står på innehållsförteckningarna på kosmetikprodukter? Det borde vara självklart att konsumentvaror är giftfria.

Inte långt bort från kosmetikbutiken ligger ett annat alternativ, Body Shop. Där har man gjort business av att köpa och sälja varor som tillverkats på hållbara, schyssta vis och utan att testa på djur. Några kvarter bort finns alternativboden Tuvan som i många år satsat på ekologisk mat och Fair Trade varor. Det är inte bara på valdagen vi väljer. Varje dag väljer vi hur vi ska förvandla våra surt förvärvade slantar till konsumentmakt. Det gäller att välja något hållbart; något långsiktigt bra.
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar