tisdag 16 juli 2013

Om kött

Läste gårdagens ledare i GP. Skribenterna protesterar mot Centerpartiet nya förslag till jordbruksstöd och tycks tro att bara vi slutar stötta svensk mjölk- och köttproduktion så skulle svenska folket omvändas till vegetarianismen. Naturligtvis vore en ökad grönsakskonsumtion bra både för Moder Jord och för folkhälsan. Men alltså, hur ofta händer det att någon vänder vid köttdisken för att ”äh, den svenska filén var för dyr; jag tar broccoli istället”. Nej, det är knappast så vare sig konsumenterna i köttdisken eller restaurangernas inköpare fungerar. Det som händer är snarare att istället för svensk fläskfilé blir det dansk, istället för svenskt lamm blir det nyzeeländskt och istället för svensk oxfilé blir det kanske brasiliansk. Vår redan stora köttimport ökar och välfungerande jordbruk på nära håll läggs ner till förmån för mer eller mindre väl fungerande längre bort. Följderna blir långa transporter med de utsläpp som följer därav och sannolikt mer nerhuggen regnskog för att öka produktionen där borta. Nej, icke-subventionering av svensk matproduktion känns inte som en säker väg till bättre miljö i världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar