söndag 29 december 2013

Om språket

Det blir värre hela tiden. Svenska språkets förfall alltså. Inte ens rubriksättarna klarar vanliga uttryck längre. I Metro blir multisjuka Ulrika av med sin hjälp. ”Blir av med” implicerar att hon inte vill ha den.  Har hon önskat det länge? Nej, av artikeln framgår att kvinnan ifråga är lika sjuk som tidigare och givetvis önskar ha kvar alla assistanstimmar hon hittills haft. I radion häromdagen flippade programledaren mynt. Vad? Hittills har det gått bra att singla slant.
I radioandakten försöker man antingen modernisera eller så är känner man utan tvekan Guds intentioner för inte vädjas milt i konjunktiv om att ”Herren låte sitt ansikte lysa över oss och vare oss nådig” utan det konstateras krasst i indikativ att ”Herren låter sitt ansikte lysa över oss”.  Helt säkert alltså.
I bekantskapskretsen får man en ”hint” om än det ena än det andra. Därför passar jag på att ge en vink om att det här landet är Sverige och huvudspråket är svenska. ”Hint” däremot är engelska.
Transportbranschen är ett skrämmande exempel vad gäller svensk språkvård. Det stuffas, strippas lashas, routas, releasas och kvoteras priser. När en språkligt förvirrad kund frågar efter frakt visar det sig att det inte är ett pris som önskas, utan en sändning som eftersöks. En annan kund undrar över sina containers ankomsttid och frågar på mail: ”När kan dem vara här?”  Hjälp. Det har inte gått bra för svenskalärarna på sistone. ”Dem” är en objektsform och kan självklart inte stå som subjekt i en sats.


Därmed inte sagt att inte nya ord behövs emellanåt. Nyordslistan från svenska språkrådet varje nyår speglar verkliga och spännande förändringar i samhället. För googlade, twittrade och bloggade gjorde vi inte direkt på 1900-talet. År 2012 henifierades och zlatanerades och man for på överklassafari i köttvärlden. Nu år 2013 äts 5:2-diet, köps bjudkaffe, publiceras selfies, diskuteras läxrut, snippgympas och e-sportas. Med detta tillönskas bloggläsare ett Gott Nytt Ord…eh, År 2014!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar