tisdag 5 augusti 2014

Om jämställda pensioner

Idag kom vår insändare in i Kungsbackaposten:
Frihet på äldre dagar – för alla
85 procent av dagens fattigpensionärer är kvinnor. Många tror att framtidens pensioner automatiskt kommer att vara mer jämställda. Men om pensionssystemet inte förändras ser prognoserna än sämre ut när dagens unga tjejer blir pensionärer. Därför har Centerkvinnorna, Sveriges största politiska kvinnoförbund, klubbat igenom ett omfattande förslag för jämställda pensioner – här följer ett urval av våra 40 åtgärdsförslag:

  • Höjd garantipension tycker vi i Kungsbackabygdens Centerkvinnor är det viktigaste förslaget. 80% av garantipensionärerna är kvinnor.
  • Politiken ska som arbetsgivare ta ansvar för jämställda löner och rätt till heltid.
    Lagen om valfrihet, LOV, ger kvinnor fler arbetsgivare att välja mellan och möjlighet att starta eget i vårdsektorn. Lokalt vill vi att Kungsbacka kommun tar sitt ansvar som arbetsgivare.
  • Möjligt att överlåta individuella pensionsrätter även från inkomstpensionen till partner med gemensamma barn.
    Om man väljer att en part utför mer obetalt arbete måste det vara möjligt att överlåta pensionsrätter.
  • Tillåt överlåtelse av tjänstepension. 
  • Ökad information om tidiga val som påverkar pensionen. Information ska riktas speciellt till unga, så att de kan göra informerade val. Skolan ska ge privatekonomisk undervisning med genusperspektiv.
Centerkvinnornas 40 åtgärder är ett omfattande och långsiktigt hållbart förslag som ger en god början till ett jämställdhetssäkrat pensionssystem.

Marie Andersson
Karin Green
Kungsbackabygdens Centerkvinnor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar