lördag 23 augusti 2014

Om kollektivtrafik

Denna insändare har publicerats i Kungsbackaposten och Norra Halland:

Allt fler reser med bussar och tåg till arbetet. Kungsbackas invånare är inget undantag. Fler och fler har upptäckt att det ger en stor frihet att slippa bilköer och slippa leta efter parkering.  Det är både en frihetsfråga och en fråga om att bidra till en bättre miljö och minskad trängsel.
Öppnandet av Åsa station med några stopp av Öresundståget blev genast succé och fler stopp och bättre plats på tågen efterfrågas. Centerpartiet föreslår att vi inrättar en Hallandspendel, vilket i ett första steg skulle innebära att Kungsbackapendeln förlängs och fortsätter söderut med stopp i Frillesås och Fjärås och sedan vidare ner genom Väröbacka till Varberg. Det är fullt möjligt att köra pendeltågstrafik söder om Kungsbacka trots att det inte finns plats för fler tåg mot Göteborg. Det som behövs är ett par extra tågsätt och en anpassning av busstidtabellerna i Kungsbacka så att passagerarna hinner gå från och till spår 1. Fler stationer i södra Kungsbacka ger ökad möjlighet till utveckling av dessa delar av kommunen.
Vi föreslår även direktbussar till Göteborg från de större orterna i kommunen. Troligen behövs dessa även när tågtrafiken byggts ut. Det är trångt på E6 eftersom många pendlar i egen bil, men bussarna kan även köra på 158:an där det finns busskörfält in mot Göteborg.
För att underlätta för resenärer i våra stora pendlingstråk måste Kungsbackas politiker driva frågorna i Region Halland som beställer trafiken, så att fler kan och vill ställa bilen.

Maria Mia Andersson, Särö
Karin Green, Fjärås
Centerpartiet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar