onsdag 1 augusti 2018

Om flygresor


Med denna sommarens extrema högtryck har semesterresor till varmare breddgrader känts onödiga. Men i vårt vanliga höstrusk och vinterkyla är det lockande att kolla resesajterna och boka in något varmt och trevligt resmål. Dessutom kan ens arbete kräva en del resor. Vår livsstil och särskilt vårt flygande påverkar obönhörligt miljö och klimat. Svensken flyger i genomsnitt tre gånger om året och Sverige förbrukar motsvarande drygt fyra (!) jordklot. Det är verkligen inte hållbart. Statistik över temperaturförändringarna sedan 1950-talet och framåt talar också sitt tydliga språk. Så fort som möjligt måste vi ersätta flygbränslet med biobaserade alternativ. Det är bråttom!
Så länge det inte har skett måste vi förändra vårt beteende. Jag sympatiserar mycket med rörelsen #visomstannarpåmarken som uppstått på Twitter. För det vore ju effektivt. Sluta flyga, helt enkelt. För är vi ens lyckligare nu än min mormors generation som aldrig flög? Tveksamt. Men, insåg ju direkt att det där gick ju inte att följa helt och fullt. För min del var redan en semesterresa bokad och ibland blir det också jobbresor luftvägen.
Så, vad göra i väntan på nya bränslen? Om var och en av oss tänker lite grand och minskar antalet resor, använder tåg, buss och båt när det går, så får det förstås effekt. Dessutom använder fortfarande väldigt få resenärer möjligheten att klimatkompensera sina resor. För i viss mån går det att köpa sig fri. Det finns flera sajter, som finansierar CO2 reducerande åtgärder med sådana intäkter. Testa till exempel https://greenseat.nl/en/ och https://www.myclimate.org/
Ett renare resesamvete behöver inte vara särskilt dyrt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar