tisdag 4 mars 2014

Om GMO

Årsmöten brukar vara rätt förutsägbara tillställningar, bara valberedningen skött sig och jodå,
valberedningen hade gjort ett digert arbete före Kungsbacka centerkrets årsstämma också. Fast en strykning i sista stund på den föreslagna listan till kommunfullmäktige gav ändå upphov till vissa förändringar och voteringar.
Så skulle det lokala handlingsprogrammet för Kungsbacka fastställas. Då orsakade en medlems förslag om ett tillägg beträffande GMO-produkter livlig debatt. Hur hållbart är det egentligen att manipulera växter och djur genom genförändring? Jo, visst sker en och annan mutation även i naturen och visst skulle man kunna använda genteknik för att förädla växter på liknande vis som människor gjort genom korsningar av växtslag under århundradenas lopp, men gentekniken har istället orsakat nya problem för många bönder i världen. Patenterade grödor har spritt sig och orsakat skadeståndskrav. I andra fall har bönder inte förstått att de köpta fröna inte kan användas som utsäde nästa år. Växter som avsetts minska användningen av ogräsmedlen har istället visat sig på några års sikt öka användningen. Inte har tekniken rått bot på världssvälten som en och annan hoppats.  Numera ser Unctad mer småskaligt jordbruk som den enda hållbara lösningen:
UN Report

Någon särskild skrivning blev det ändå inte; frågan måste hanteras på EU-nivå för bästa möjliga reglering, men debatten var engagerad och man kan väl säga med ett brittiskt understatement att stödet för genmodifiering var inte överväldigande i Kungsbacka centerkrets.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar