torsdag 20 mars 2014

Om peak(ar)

Enligt Internationella Energirådet passerade vi Peak Oil år 2006. Då uppnåddes den maximala råoljeproduktionen i världen. Enligt GP här om dagen har vi nu även passerat Peak Car. Vi köper fortfarande bilar och använder dem givetvis. Körsträckan minskar dock och bilen har förlorat mycket av sitt värde som statussymbol i konkurrens med många av dagens IT-prylar.

Frågan är om vi inte även passerat Peak Computor. Visst, vi använder datorer och andra IT-attiraljer som aldrig förr och nya program utvecklas hela tiden. Men, när datorerna kom var meningen att de skulle snabba på och underlätta arbete som många gånger var repetitivt och enahanda. I de nya program som fortsätter att komma ut på marknaden och på arbetsplatserna byggs in allt fler finesser. Det är allt fler chefer och myndigheter som vill ha ut allt mer detaljerad statistik och information av olika slag. Följaktligen måste då någon stansa in all denna detaljerade information i första ledet. Inte får det bli fel heller. En nuffra fel i ett statnummer eller ett stavfel får följder som stoppar upp hela processen. Allt fler spärrar byggs in i systemen. Kontrollmanin har tagit över.  Ingenstans ska det gå att göra fel. Vackert tänkt måhända, men vart tog effektiviteten vägen? Den snabbare ärendehanteringen? Den som stansar in kan väl skriva lite mer och fortare? Ojdå, blev det stressigt?

Tyvärr, detaljkraven och spärrarna har blivit så vanliga och så många att varenda tjänstemans arbete blivit tungrott. Problemen är tydligen de samma i de flesta yrkeskategorier. Vi fastnar i kodandet av ett fält på skärmen istället för att skicka godset vidare, få iväg fakturan, möta patienten, utvärdera elevens framsteg eller förmedla ett jobb. Ja, Peak Computor är nog passerat det med. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar